Odpowiedź na Petycję Dyrektora Szkoły o dokonanie wewnętrznej analizy stanu faktycznego, kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych w szkołach

I. Rada Rodziców  w ostatnich trzech latach nie występowała do Dyrektora Szkoły  z wnioskiem ani opinią dotyczącą spraw związanych z kształtowaniem - zdrowych zasad żywienia wśród uczniów SzkołyPodstawowej Nr 33 w Gdyni.



Szkoła Podstawowa nr 33                                                                  Gdynia, 20.12.2017 r.
ul. Godebskiego 8
81-242 Gdynia
 
 
 
 
WEWNĘTRZNA ANALIZA STANU FAKTYCZNEGO W PRZEDMIOCIE KSZTAŁTOWANIA ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH
 
 
 
 
Działania szkoły.
Stołówka szkolna promuje zdrowe żywienie. Obiady szkolne są tak komponowane, by dostarczać dzieciom wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach                 i proporcjach. Stawia się nacisk na dużą ilość warzyw, a do każdego dwudaniowego obiadu dzieci dostają owoce. Obiady są różnorodne, przygotowywane zawsze ze świeżych produktów zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Wszystkie produkty pochodzą od stałych dostawców zapewniających ich dobrą jakość. Z żywienia dzieci wyeliminowany jest cukier, sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty, słodycze, napoje gazowane, żywność przetworzona przemysłowo. Stawia się nacisk na kształtowanie prawidłowych nawyków uczniów do jadania posiłków w ilościach odpowiednich, o odpowiednich porach, w miłej atmosferze przy estetycznie nakrytym stole. Kuchnia szkolna przystosowana jest do sporządzania potraw według różnych technologii. Do  stosowania różnorodnych procesów kulinarnych wykorzystywany jest piec konwekcyjno-parowy, który ułatwia i przyśpiesza właściwą obróbkę termiczną i dynamiczną zachowując wartości odżywcze produktów. Kuchnia szkolna dysponuje też nową patelnią gazową i szafą chłodniczą do przechowywania warzyw i owoców. Zakupiono też nową obieraczkę do ziemniaków. Celem poprawy pracy      i stworzenia ergonomicznych warunków personelowi kuchni  wymieniono zmywarko-wyparzarkę do naczyń na model kapturowy gwarantujący jednocześnie  najwyższą skuteczność zmywania i płukania, zapewniając  również wysoką wydajność. Wszystkie urządzenia w kuchni spełniają najwyższe wymagania higieniczne i środowiskowe, w  sposób szczególny wpływają na utrzymywanie wysokiej jakości zdrowotnej żywności, eliminując ryzyko zatruć i zakażeń pokarmowych. Priorytetem żywienia dzieci w naszej szkole jest stosowanie zasad racjonalnego i prozdrowotnego  odżywiania zgodnie z najnowszymi zaleceniami dietetycznymi.
Szkoła bierze udział w następujących przedsięwzięciach:
„Owoce i warzywa w szkole” – w ramach programu odbyły się warsztaty dla kl. 0-III  ,,Zdrowe śniadanie”. Zajęcia poprowadzili pracownicy firmy dostarczającej naszej szkole owoce i warzywa. Dzieci dowiedziały się jak ważne jest zjedzenie odpowiedniego śniadanie, z jakich produktów powinno się składać, a także mieli możliwość skomponowania własnego śniadania na bazie jogurtu naturalnego oraz różnego rodzaju ziaren i płatków naturalnych. W ubiegłym roku zostało przeprowadzone spotkanie dotyczące wartości odżywczych i sposobu robienia soków owocowych i warzywnych. Dzieci miały okazję spróbować świeżo wyciskanego soku oraz zobaczyć sposób jego przyrządzania.
„Mleko w szkole” – program Unii Europejskiej, który obejmuje klasy I-V. Celem programu jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.
 
 W ramach zajęć dydaktycznych dzieci chętnie spacerowały po ogródkach działkowych, odwiedziły też sad poznając zasady upraw roślin.
Uczniowie w klasach wykonywały różne potrawy, min. sałatki warzywne i owocowe, koktajle owocowe. Była to okazja do poznawania i smakowania produktów oraz rozmowa o właściwym sposobie odżywiania i zdrowym stylu życia.
Dla dzieci odbyły się programy promujące zdrowy styl życia i odpowiednie odżywianie: ,,Zdrowo jem, więcej jem, a do tego ćwiczę”, ,,Odyseja smaku”, ,,Jem owoce w szkole”, ,,Piramida żywienie”, ,,Move up to be heathly and nappy”.
Odbyły się liczne konkursy promujące zdrowy styl życia. Były to konkursy plastyczne, rymowanki zespołowe oraz konkurs recytatorski.
Zostały przeprowadzone lekcje edukacyjne: ,,Rodzinny podwieczorek”, ,,Dbam o zdrowie”, ,,Zabawy utrwalające wiedzę o zdrowym odżywianiu” oraz ,,Zdrowe śniadanko”.
Klasa II wzięła udział w warsztatach prowadzonych przez sieć sklepów Tesco: ,,Od uprawy do przyprawy”. Dzieci dowiedziały się jaką drogę muszą przejść rośliny od momentu zasiania, jakiej potrzebują pielęgnacji, do momentu kiedy można je kupić w sklepie.
„Move up to be heathly and happy” - Program ten realizowany przez Gdyńskie Centrum Sportu powstał z myślą o najmłodszych mieszkańcach Gdyni i krajów partnerskich, dzięki realizacji programu na terenie naszej szkoły uczniowie mieli okazję uczestniczyć w zajęciach edukacyjnych z zakresu prawidłowego żywienia oraz innowacyjnych zajęciach wychowania fizycznego. Z sukcesami brali udział w konkursach plastycznych o tematyce prozdrowotnej i ventach sportowych.  Rodzice uczestniczyli w zorganizowanym na terenie szkoły seminarium z zakresu prawidłowego żywienia dla najmłodszych. Nauczyciele poszerzali swoją wiedzę na ten temat na warsztatach w siedzibie Gdyńskiego Centrum Sportu.
„Od uprawy do potrawy” - uczniowie wzięli udział w programie edukacyjnym stworzonym dla uczniów przez firmę Tesco. Mieli oni okazję podczas zajęć terenowych zdobyć wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości, a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach. Mieli możliwość spróbowania wielu produktów, poznania nowych smaków i odkrywania różnorodność zdrowych produktów. Ponadto nauczyli się prawidłowego czytania etykiet i właściwego przechowywania żywności, a także odkryli sposoby na ograniczenie marnowania żywności.
„Zdrowo jem więcej wiem, a do tego ćwiczę” - to projekt realizowany przy wsparciu Urzędu Miasta Gdyni. W ramach projektu przeprowadzono warsztatów przez psychologa, psychodietetyka i trenera personalnego dla wszystkich uczniów klas III, ich rodziców i nauczycieli. Realizacja projektu pogłębiła wiedzę na temat zdrowego odżywiania i roli aktywności fizycznej w życiu codziennym naszych uczniów w sposób dla nich przystępny i nie szablonowy. Uczniowie mogli samodzielnie stworzyć grę planszową oraz filmiki mające pokazać, jak proste jest gotowanie zdrowych i atrakcyjnych potraw. 
„Śniadanie Daje Moc” -  program edukacyjny „Śniadanie Daje Moc”, zaowocował utworzeniem w klasach młodszych Klubów Śniadanie Daje Moc oraz obchodzeniu dnia Śniadanie Daje Moc. Uczniowie przy współudziale rodziców oraz wychowawców mieli okazję przygotować drugie śniadanie, w oparciu o 12 zasad zdrowego odżywiania oraz dobyć wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania i znaczenia śniadania w ich codziennej diecie.
 
Warsztaty „Zdrowe słodycze”- uczniowie klas młodszych mieli okazję nauczenia się oraz wykorzystania w praktyce nowych umiejętności przygotowania zdrowych słodkich przekąsek w postaci owocowych szaszłyków i koktajli mleczno-owocowych.
- „Trzymaj formę”- program profilaktyczny realizowany w klasch I-III i IV-VI, którego celem jest zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie i promowanie zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety. Zachęcanie do aktywności fizycznej w ramach zajęć szkolnych i rekreacji. Dostarczanie wiedzy na temat zróżnicowanej i zbilansowanej diety pod względem energrtycznym i odżywczym, zdobywanie wiedzy na temat umiejętnego korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych.
- Projekt edukacyjny „Jak prawidłowo odżywiać się, czyli czy wiesz, co jesz?”
Uczniowie poznali główne składniki pokarmowe, ich źródła, rolę oraz skutki niedoboru. Nauczyli się właściwego komponowania pięciu posiłków zgodnie z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. W ramach projektu przygotowali prezentację wybranych składników pokarmowych w formie sądu nad fast foodami, konkursu na witaminę roku, konferencji naukowej o białkach.
- wizyta pszczelarza - w klasie trzeciej uczniowie zapoznali się z życiem pszczół, obserwowali je w ulu i poznali właściwości odżywcze i lecznicze miodu.
- lekcje biologii i godziny z wychowawcą,  w czasie których poruszana została tematyka zdrowego żywienia, szczególnie poświęcona piramidzie zdrowego odżywiania, zasadom odżywiania, dietom oraz chorobom związanym z niewłaściwym odżywianiem.
- zdrowe przekąski zamiast słodyczy – w czasie różnych uroczystości szkolnych oraz konkursów dzieci otrzymują zdrowe przekąski oraz warzywa i owoce, dietetyczne ciasta zamiast słodyczy.
W nowym roku planowane jest zainstalowanie automatu ze zdrową żywnością.
Ponadto szkoła podjęła starania o przystąpienie do sieci Szkół Promujących Zdrowie.

  • Wewnętrzna analiza stanu faktycznego w przedmiocie kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający: Urząd Miasta Gdyni
Odpowiedzialny za treść: Bogusław Moszczyński
Wprowadził informację: Anna Kramarz
Data wytworzenia informacji: 21.12.2017
Data udostępnienia informacji: 21.12.2017