Odpowiedz na petycję
Ewa Stoińska
dyrektor
Szkoła Podstawowa Nr 29
ul. Ściegiennego 8
81-257 Gdynia Gdynia, 13.12.2017r.
Szanowny Pan
Szulc-Efekt sp. z o. o.
ul. Poligonowa 1
04-051 Warszawa
nr KRS: 0000059459
W odpowiedzi na Pana Petycję przekazuję odpowiedź :
Wewnętrzna analiza stanu faktycznego w przedmiocie kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych.
W ostatnich trzech latach Rada Rodziców nie występowała do Dyrektora z wnioskiem czy też opinią dotyczącą spraw związanych z kształtowaniem zdrowych zasad żywienia wśród uczniów. Niewątpliwie sytuacja ta wynika z bogatej oferty szkoły w temacie zdrowego odżywiania.
Na szkolnym korytarzu stoi dystrybutor z wodą pitną, z której bezpłatnie korzystają wszyscy uczniowie.
Nasza szkoła należy do Pomorskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Działania w obrębie tego tematu obejmują wszystkie kwestie dotyczące kształtowania zdrowego stylu życia. W tym szczególny nacisk kładziemy na wyposażenie naszych uczniów w wiedzę o zdrowym odżywianiu.
Promocję zdrowego odżywiania wśród uczniów rozpoczynamy TYGODNIEM ZDROWIA,
-na poszczególnych przedmiotach promujemy zdrowe odżywianie, „Zdrowo jem –zdrowo żyję”:
plastyka- plakaty, piramida żywienia
przyroda- projekty prozdrowotne
informatyka- kampania antyreklamowa zniechęcająca do spożywania chipsów i napoi energetyzujących
technika- sałatki owocowe zamiast słodyczy
lekcja wychowawcza- 12 zasad zdrowego odżywiania wg Instytutu Matki i Dziecka
j-angielski - zdrowy jadłospis po „angielsku”
-wspólne ustalanie wzorcowych menu obiadów szkolnych
Przedstawiciele samorządu szkolnego, szefowa kuchni, intendentka i koordynator zespołu wspólnie przygotowali menu obiadów szkolnych na Tydzień Zdrowia.
- w klasach 0-III odbyła się projekcja filmu „Było sobie życie” pt. „Odżywianie”.
- rodzice przygotowali „żywe” wystawy klasowe „Owoce i warzywa”, które później degustowali uczniowie, w niektórych klasach rodzice dla swoich dzieci wyciskali soki z owoców i warzyw.
Szkoła bierze udział w programach: „Owoce w szkole” i „Szklanka mleka dla każdego”
Kilka lat temu przystąpiliśmy do programu „Śniadanie daje moc”.
8 Listopada w Dniu Zdrowego Śniadania uczniowie klas 0-III z wychowawcą i rodzicami przygotowywali zdrowe śniadanie. Na stole królowały kolorowe warzywa, ciemne pieczywo i zdrowy nabiał.
Wprowadzono wspólne spożywanie drugiego śniadania dzieci z nauczycielem w klasach 0-III. Dzięki temu, zarówno uczniowie, jak również ich rodzice zaczęli zwracać uwagę, żeby śniadanie było zdrowe i pełnowartościowe. Przy okazji dzieci koncentrują uwagę na kulturze spożywania posiłku i dbają o estetyczne nakrycie stołu. W ramach programu „Śniadanie daje moc” wychowawcy przeprowadzili 12 lekcji na temat zdrowego odżywiania. Na zebraniach szkolnych przedstawiono rodzicom artykuł: „Jak odżywia się zdrowy uczeń?”. Nasi uczniowie i rodzice wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, są świadomi, że dzięki niemu mają energię do nauki, lepiej się koncentrują podczas lekcji i mają siłę do zabawy.
Uczniowie w klasach 0-III zamiast słodyczy na swoje urodziny przynoszą owoce, lub zdrowe przekąski. Za zgodą rodziców zmieniono menu klasowych uroczystości. Do tej pory na stołach gościły chipsy, słodycze i słodkie napoje. Teraz królują na nich owoce, bakalie i woda mineralna. Rada Rodziców w ramach nagród nie kupuje już słodyczy, tylko zastępuje je zdrowymi produktami.
Nawiązaliśmy współpracę ze Stowarzyszeniem Promocji Zdrowego Stylu Życia „Jestem ważny”, w ramach której odbyło się spotkanie z dietetykiem dla uczniów klas III. „I ty zostań tropicielem witamin”, to tytuł programu, w którym uczestniczyli uczniowie klas IV.
Panie bibliotekarki przygotowały wystawę książek dla rodziców na temat zdrowia. W szkole odbywają się przedstawienia teatralne propagujące zdrowy styl życia.
Przy udziale pani dietetyk ze Stowarzyszenia „Jestem ważny” zorganizowaliśmy szkolenie dla pań z kuchni i pani intendentki. Ze szkolnego menu zniknęły ciężkie zupy, śmietana została zastąpiona jogurtem, rozcieńczane soki zastąpiła woda z cytryną i miętą. Na talerzach częściej gości kasza, wprowadzono nowe warzywa. Zauważyliśmy, że dzieci często odstrasza nazwa danej potrawy w menu. Zaczęliśmy je zmieniać np. zamiast szpinaku- przysmak mistrzów, surówka z marchewki została zastąpiona –złotą opalenizną. Nowe nazwy wymyślają uczniowie z Samorządu Szkolnego. Ciekawość powoduje, że dzieci próbują te dania.
W porozumieniu z panią dietetyk zorganizowaliśmy warsztaty w szkolnej stołówce pod hasłem „Nad talerzem niedojedzonej zupy”. Dzieci analizowały, dlaczego nie lubią danej potrawy, rozmawialiśmy o istocie zrozumienia związku między jakością pożywienia, a dobrym samopoczuciem, o wartościach odżywczych pokarmów. Okazało się, że dzieci nie jedzą niektórych potraw, bo nie znają ich smaku.
Od dwóch lat uczestniczymy w programie „Move up to be Healthy and Happy” w ramach, którego uczniowie klas II i III mieli warsztaty dotyczące Piramidy Zdrowego Żywienia, sami wykonywali pod okiem dietetyka zdrowe śniadania, uczyli się jak rozpoznać zdrowe jajko w sklepie. W tym samym programie wychowawcy klas II i III mieli szkolenie z dietetykiem i psychologiem żywienia.
Cała kadra pedagogiczna uczestniczyła w szkoleniu o zdrowym odżywianiu w ramach programu „Wiem co jem”, którym zostali objęci również rodzice uczniów klas II i III. Nasi uczniowie zajęli pierwsze miejsce w konkursie „Co robić, aby być zdrowym”. Klasa IIIc z wychowawcą nakręcili filmik „Żywa piramida żywienia.
Z wyrazami szacunku
Ewa Stoińska
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający: | Urząd Miasta Gdyni |
Odpowiedzialny za treść: | Iwona Chudyszewicz |
Wprowadził informację: | Aleksandra Motylińska |
Data wytworzenia informacji: | 20.12.2017 |
Data udostępnienia informacji: | 20.12.2017 |